Skogen - en tyst terapeut

Allt vi gör har en koppling till skogen, och en av våra starkaste drivkrafter är att få ut människor i den. Det behöver inte vara så komplicerat, det kan vara genom att sitta vid en brasa i ett camp och uppleva tystnaden i skogen. Laga mat utomhus, aktivera sig i naturen eller prova på ett skogsbad med oss.

Skogen är är en kraftfull helare, en tyst terapeut som kan ha en djupgående effekt på oss människor. Det är i alla fall vad vi upplever och tycks vara tydligt i forskningsrapporterna. Oavsett hur din relation ser ut hoppas vi kunna inspirera dig till att fördjupa den.

Naturen påverkar mötet oss emellan

Under vårt pälslösa skinn är vi sociala djur, vare sig vi gillar det eller inte, och vare sig vi gillar varandra eller inte, så existerar vi enbart genom våra relationer. Språk, konst, civilisation och religion har växt fram ur ett behov av att få kontakt. Därför är det mest smickrande du kan göra för en annan människa är att lyssna aktivt på vad hen säger. Oavsett om du är företagsledare, kollega eller vän.

Att mötas i naturen har en betydande inverkan på vårt sätt att interagera med varandra genom att vi upplever minskad stress, ökad kreativitet och förbättrad koncentration. Detta främjar samarbete och ökar vårt välbefinnande - eftersom vi helst av allt vill mötas och bli lyssnad på, ordentligt.

Skogen ger också möjlighet till fysisk aktivitet och variation. Att sitta stilla i samma position under långa perioder kan leda till muskelspänningar, trötthet och minskad koncentration. Att ha möten i skogen kan innebära att du rör dig mer, till exempel genom att tillsammans gå, springa, eller cykla. Det ökar blodcirkulationen, syresättningen och energinivån i våra kroppar. Det kan också ge variation och stimulans för hjärnan, som kan gynna kreativitet och problemlösning.

Påverkar våra hormoner och hjärnans funktioner

Skogsvistelser har inverkan på vårt autonoma nervsystem, det subtila system i kroppen som styr funktioner som hjärtfrekvens, andning och matsmältning. När vi vandrar genom skogens gröna korridorer, kan våra stressnivåer minska, vilket indikeras av minskade nivåer av stresshormoner som kortisol och adrenalin. Denna minskning av stress kan i sin tur ha en positiv effekt på det autonoma nervsystemet, genom att dämpa det sympatiska nervsystemet (som driver vår “flykt- eller kamp”-respons) och främja det parasympatiska nervsystemet (som styr vår “vila och återhämtning”-respons). Dessutom kan vistelse i naturen återställa vår förmåga att koncentrera oss och minska mental trötthet, enligt Attention Restoration Theory (ART).

Så, genom att tillbringa tid i skogen, kan vi inte bara njuta av naturens skönhet, utan också främja vår fysiska och mentala hälsa genom att positivt påverka vårt autonoma nervsystem.

Skogsbad

Skogsbad, även känt som "Shinrin-yoku" på japanska, är en metod som utvecklades i Japan på 1980-talet som ett sätt att hantera den ökande samhällsstressen. Termen är en direkt översättning av den japanska termen "Shinrin-Yoku" (森林浴), som bokstavligen betyder "att absorbera skogsatmosfären med alla sinnen" eller att "skogsbada."

I motsats till traditionella naturvandringar, handlar skogsbad om att sakta ner tempot och uppleva naturen med full närvaro av dina sinnen. Istället för att enbart fokusera på att ta sig från punkt A till B, innebär skogsbad att stanna upp och tillåta dig själv att helt enkelt vara i naturen. Genom att använda dina sinnen "badar" du i de upplevelser som naturen har att erbjuda.

Det innebär att du tar det lugnt och tar in sinnesintryck från skogen, snarare än att vara aktiv. Du fokuserar på att vara närvarande och uppmärksam. Genom att sakta och medvetet absorbera dofter, ljud och känselintryck kan du hjälpa din kropp och sinnet att lugna ner sig. Skogsbad kan utföras enskilt eller i grupp och kan vara guidad eller oberoende. Det kan äga rum i skogen eller andra naturliga miljöer och utförs i ett mycket lugnt tempo, ibland under flera timmar eller till och med över flera dagar, med tillfälliga pauser och en ömsesidig kontakt med naturen.

Åtta anledningar att söka dig till skogen

1. Förbättrad psykisk hälsa

Skogen är mer än bara träd och mark. Den är en naturlig terapeut, en plats där vi kan hitta lugn och ro. Forskning har visat att vistelse i skogen kan minska risken för depression, ångest och stress.(6) Det finns också trovärdiga studier som visar goda resultat när det gäller personer med ADHD, posttraumatisk stress, schizofreni med mera.

Forskning tyder också på att återkommande mönster i naturen kan ha en lugnande effekt på hjärnan. Dessa mönster inkluderar matematiska sekvenser och former som återfinns i naturen, såsom Fibonacci-talföljden, det gyllene snittet, fyllotaxisspiralen och fraktaler. (1)

2. Förbättrad kognitiv förmåga

Skogen är inte bara en plats för avkoppling, utan också för återhämtning. Enligt Attention Restoration Theory (ART), kan exponering för naturliga miljöer återställa vår förmåga att koncentrera oss och minska mental trötthet. (4)

4. Främjar kreativiteten

Skogen är en källa till inspiration. Om du känner dig fast i ditt tankesätt eller saknar inspiration, kan en skogspromenad hjälpa till att “starta om” din hjärna och främja kreativiteten.

5. Syre och frisk luft

Skogen är som ett naturligt luftfilter. Detta gäller även i stadsmiljöer, i alla fall om man vistas i större parker och grönområden med många träd och buskar som absorberar och filtrerar luftföroreningar. (7)

8. Anslutning till vårt ursprung, existensiella hälsan

Skogen är en påminnelse om var vi kommer ifrån. Människan har spenderat större delen av sin existens i koexistens med naturen. Att vistas i skogen kan hjälpa oss att återansluta till vårt ursprung och skapa en känsla av tillhörighet och lugn. Tröst, inre styrka, känsla av sammanhang och kravlöshet är positiva effekter av naturvistelser som människor förmedlat till forskare i intervjuer och enkäter på många platser i världen.

Dra till skogs och utforska hur din relation ser ut. Det finns inga rätt och fel men du kan luta dig tillbaka i vetskapen att det är bra för din hälsa.

Nedan följer lite inspiration till dig som vill fördjupa dig i ämnet:

 
Nästa
Nästa

Vinterbad - en mental övning