Vinterbad - en mental övning

Vi har under årens lopp i Skogscampet sett många höst- och vinterbadare, vilket inkluderar en mångfald av metoder och uttryck. Från dem som praktiserar Wim Hof-metoden med inövad andningsteknik till dem som fyller luften med spontana skrik. Vinterbadning är en enastående aktivitet som främjar självbehärskning, förmågan att uthärda fysiskt obehag med ro och besinning. Dessa egenskaper är ovärderliga och kan tillämpas på en mängd situationer och utmaningar i livet. Att acceptera det som sker och andas med lugna andetag - det kan ta dig långt.

Det finns otaliga skäl att börja vinterbada. Oavsett din anledning kommer du säkerligen att upptäcka fler positiva effekter än du hade förväntat dig.

Vinterbad - nybörjarguiden

1. Börja på sensommaren/hösten

En behagligare start på din resa är att successivt vänja kroppen vid kyla. Många vinterbadare har börjat på sommaren och hösten då vattnet fortfarande är relativt varmt. Det viktiga är att hålla i rutinen. Fortsätt att bada minst en gång i veckan, går det för lång tid, finns risk att motståndet blir för stort.

2. Träna med kallduschar

 Inled duschen som vanligt med varmvatten, men vrid sedan kranen allt kallare. Vid det kallaste läget, oftast inte kallare än 10-12 grader, kan du försöka stå kvar några sekunder. När du efter några veckor kan stå kvar i en eller ett par minuter och har lyckats lugna ner andningen vet du att kroppen har fått en tillvänjning vid kyla.

3. Förberedelse för det första riktigt kalla badet

Ha på sig och med sig:

  • Mössa i vattnet. Hjälper kroppen att hålla värmen. Vi förlorar mycket värme genom huvudet. 

  • Termos med varm dryck, värmer skönt efteråt.

  • Dyna eller liggunderlag att stå på efteråt för att skydda fötterna mot kyla

  • Varma vantar och sockor, gärna i ull

  • Det är viktigt att planera vad du ska ta på dig efteråt. När kroppen kyls ned prioriterar den att hålla organen varma vilket gör fingrar och tår utsatta. Ta med dig varma strumpor och vantar

  • Mobiltelefon - gärna i vattentätt fodral. Bra att ha i fall att något händer.

4. Nedstigningen 40 - 60 sek i vattnet

Det är lockande att snabbt kasta sig i vattnet för att få det överstökat, men det är betydligt bättre att ta det lugnt och försiktigt så att kroppen gradvis vänjer sig vid kylan. Sänk dig ner och sitt på huk i vattnet tills det når brösthöjd.

Kylchocken utlöser en naturlig hyperventilering. Du kan enklare kontrollera hyperventileringen genom att fokusera på din andning och ta det steg för steg. Använd din andning som ett ankare och förlora inte modet inför kylan. Utforska upplevelsen bortom det initiala obehaget. Försök nu att ta kontroll över din andning genom att medvetet andas lugnt och kontrollerat.

Hur känns vattnet mot din hud? Att känna kyla är inte farligt. Var i upplevelsen utan att sväva iväg i tanken. Var i kroppen och det du förnimmer. Om det blir för svårt och kylan blir för påfrestande kan du istället koncentrera dig på något i din omgivning och flytta fokus bort från din kropp.

När du fått kontroll på andningen går du upp ur vattnet.

5. Hela kroppen i vattnet 40 - 60 sek i vattnet

Fortsätt på samma sätt som du gjorde tidigare. Det kan kännas tryggt att hålla i något. Denna gång sänker du hela kroppen så att axlarna hamnar under vattenytan. Det kan verka som en småsak, men denna del av kroppen har stor betydelse när det gäller nedkylningen. Den stora kroppspulsådern ligger nämligen ytligt på halsen. När du kyler ned halspulsådern sjunker temperaturen i det blod som passerar där på väg till hjärnan. Om du inte är väl förberedd för kylan kan det göra dig yr och illamående. Ta djupa, långa andetag för att säkerställa att du får tillräckligt med syre.

6. Förläng badet

Fortsätt i samma stil som du gjorde tidigare, men fokusera inte så mycket på tiden. Lyssna istället på din kropp och känn efter hur du mår. Utmana dig själv genom att ta några simtag om du känner dig redo för det. Det är viktigare att du trivs och känner dig bekväm än att hålla koll på klockan.


Sprada eller basta för uppvärmning

Veteranerna skulle kanske kalla det fusk men vi tycker att kombinationen bastu och vinterbad är oslagbar. Det går att hålla på hur länge som helst. En annat alternativ är att “Sprada”. Det är att löpa eller ta en rask promenad innan doppet så att kroppen är riktigt varm innan badet.

 

Var försiktig

  • Det är bra att vara medveten om att barn och äldre personer kyls ner snabbare. Kroppens blodtryck stiger snabbt som svar på kyla, och pulsen ökar med ungefär 20 slag per minut. Det är därför av betydelse att undvika kallbad om du har hjärt- eller kärlproblem.

    Undvik vinter bad om:

    Du har hjärtproblem

    Du har högt blodtryck

    Du har diabetes

    Du har druckit alkohol

    Du är över 60 år - rådgör med din läkare om du funderar på att börja

  • Det är särskilt viktigt när du är nybörjare och inte har erfarenhet av hur din kropp kommer att reagera. Om något oväntat skulle inträffa är det viktigt att någon kan tillkallas för hjälp. Om du inte har någon följeslagare kan du testa att söka efter vinterbadare på Facebook, där det finns ett antal grupper för vinterbadare.

    Eller gå in på kallbad.nu eller vinterbada.nu och sök ett sällskap.

  • Kramp kan uppstå när muskler och nerver blir nedkylda. Tecken du ska lyssna på och ta på allvar är:

    1. Du andas snabbare

    2. Du känner dig trött i musklerna

    3. Du känner dig yr eller omtöcknad

    4. Du börjar huttra. Det är ett tecken på hypotermi

  • När kroppens inre temperatur understiger 35 grader kan hypotermi uppstå. Kroppen försöker då alsta värme inifrån vilket orsakar darrningar i kroppen - du börjar huttra. Kroppens temperatur kan fortsätta sjunka så rekommendationen är att gå upp ur vattnet så snart du visar dessa tecken.

Föregående
Föregående

Skogen - en tyst terapeut